Beslissingsondersteunend onderzoek (BOO)

Bekijk hier de animatie met uitleg over wat uw kind of pleegkind kan verwachten

De onderzoeksaanvraag

Een beslissingsondersteunend onderzoek wordt via een aanvraagformulier door de jeugdbeschermer bij het KSCD aangevraagd. Op dit formulier staan alle vragen die het KSCD gaat onder­zoeken en beantwoorden.

De jeugdbeschermer is verplicht het aanvraagformulier door te nemen met alle personen (van 12 jaar en ouder) over wie er vragen zijn gesteld in het onderzoek.

Op dit formulier wordt ook aangegeven welke informatie door de jeugdbeschermer wordt meegestuurd en bij welke instanties informatie kan worden opgevraagd.

U geeft als betrokkene in het onderzoek toestemming voor het KSCD-onderzoek, door dit aanvraagformulier te ondertekenen.

Hoe ziet een beslissingsondersteunend onderzoek eruit?

Het onderzoek bestaat uit meerdere onderdelen en afspraken en er kunnen meerdere onderzoekers betrokken zijn bij het onderzoek. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van een psychologisch assistent, die bijvoorbeeld een intelligentie-onderzoek afneemt.

Kennismakingsgesprek

Onderzoeken beginnen meestal met een kennismakingsgesprek, waarin u uitgelegd krijgt hoe het onderzoek eruit gaat zien en welke onderzoeker(s) hierbij betrokken zijn. Er is gelegenheid voor u om vragen te stellen.

Gesprekken en verder onderzoek

Het onderzoek bestaat voor volwassenen uit meerdere gesprekken, het invullen van vragenlijsten en het afnemen van ander testmateriaal. Dit alles is gericht op het krijgen van een goed beeld van u, uw (pleeg/stief)kinderen, zijn of haar ontwikkeling en uw (opvoed)vaardigheden.

Informatie van derden

Het KSCD vindt het belangrijk wat andere professionals die u kennen, over u of uw kind(eren) kunnen vertellen. U kunt hier denken aan uw huisarts, een pleegzorgwerker, een leerkracht of een instelling of groep waar uw kind verblijft. Het KSCD zal dit vooraf met u bespreken en u om (schriftelijke) toestemming vragen. Ook voor kinderen van 12 jaar of ouder geldt dat dit eerst met hen wordt besproken en hen om toestemming gevraagd zal worden.

Intelligentieonderzoek

Naast gesprekken wordt er vaak een intelligentie-onderzoek afgenomen. Het KSCD gebruikt dit vooral om te kijken wat sterke en minder sterke kanten zijn in cognitief opzicht.

Onderzoek bij kinderen

Ook met kinderen vinden er gesprekken plaats en kunnen er vragenlijsten, ander testmateriaal en een intelligentieonderzoek worden afgenomen. Bij jonge kinderen wordt er vaak een spelobservatie gedaan. Kindonderzoek vindt meestal plaats zonder dat er een (pleeg)ouder bij aanwezig is. In gevallen dat het te spannend is voor een kind wordt altijd overwogen of de (pleeg)ouder aanwezig kan blijven bij de afspraak. Bij heel jonge kinderen/baby’s kan een (pleeg)ouder aanwezig zijn bij de afspraak.

Interactieobservatie (IAO)

Meestal wordt er in een onderzoek een IAO gepland tussen de volwassenen en de kinderen, die in het onderzoek betrokken zijn. Er kan dan bijvoorbeeld worden gevraagd om samen een spelletje te spelen of een andere korte opdracht uit te voeren in de spelkamer.

Deze IAO wordt geobserveerd door een voor u onbekende onderzoeker. Deze onderzoeker is niet op de hoogte van het dossier, uw situatie en de achtergrond, zodat deze onderzoeker een objectief verslag kan schrijven over de interactie.

Met uw toestemming maken wij video-opnames van de IAO, zodat wij deze op een later moment opnieuw kunnen bekijken. Deze video wordt niet aan anderen verstrekt.

Adviesgesprek

Als het rapport geschreven is, dan nodigt de onderzoeker u uit om dit met u te bespreken in een adviesgesprek. U kunt in dit gesprek vragen stellen over het advies en reageren op de uitkomsten.

Ook kinderen ouder dan 12 jaar hebben recht op een adviesgesprek.

Advies

Op basis van het onderzoek zal het KSCD een advies geven aan de aanvrager. Dit is een zwaarwegend advies, maar de jeugdbeschermer zal zelf aan de hand van dit advies een (opvoed)besluit nemen. Dit besluit wordt vervolgens door de rechter getoetst.

Het onderzoeksverslag

Als alle afspraken geweest zijn en er informatie bij derden is opgevraagd, maakt de onderzoeker van alle verzamelde gegevens een rapport.

Gespreksverslag

Van de gesprekken die met u gevoerd zijn, wordt een verslag gemaakt dat in het eindrapport komt te staan. Dit verslag krijgt u toegestuurd voordat het adviesgesprek plaatsvindt.
U krijgt de gelegenheid om na te gaan of er feitelijke onjuistheden in uw gespreksverslag staan. Als dat zo is, dan kunt u dit aangeven en zal dit door de onderzoeker in het verslag worden aangepast.
Kinderen ouder dan 12 jaar krijgen hun eigen gespreksverslag toegestuurd.

Adviesgesprek

Als alle onderzoeken zijn afgerond en het rapport geschreven is, nodigt de onderzoeker u uit om dit met u te bespreken in een adviesgesprek. U kunt in dit gesprek vragen stellen over het advies en reageren op de uitkomsten.

Kinderen die 12 jaar of ouder zijn worden ook uitgenodigd voor een eigen adviesgesprek.

Onderzoeksrapport 

Na het adviesgesprek krijgen eerst de gezaghebbenden en kinderen boven de 16 jaar oud het rapport in conceptversie thuisgestuurd. Dit is wat anders dan het gespreksverslag. In het conceptrapport staat namelijk het hele onderzoek beschreven en staan ook de antwoorden op de onderzoeksvragen die door de jeugdbeschermer of de kinderrechter gesteld zijn. Ook staat hierin nog een korte samenvatting van het adviesgesprek.

U mag op dit conceptrapport een schriftelijke reactie geven. Hier krijgt u 10 werkdagen de tijd voor. Uw reactie voegen wij als bijlage bij het eindrapport. Na deze 10 werkdagen wordt het rapport definitief gemaakt en (met eventuele bijlagen) naar u en de aanvrager gestuurd.

Splitsen van het concept- en eindrapport 

Het komt regelmatig voor dat er verschillende volwassenen betrokken zijn in een onderzoek. Vanwege de privacy kan een rapport gesplitst worden. Dit betekent dat u dan alleen het deel van het rapport krijgt dat gaat over u en over de kinderen over wie u het gezag heeft.

Kinderen die 16 jaar of ouder zijn, hebben recht op een eigen deelrapport.