Intelligentieonderzoek (IQ)

Een intelligentieonderzoek vindt plaats in één afspraak van anderhalf tot twee uur. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een psychologisch assistent, een psycholoog of orthopedagoog.

Voor het intelligentieonderzoek wordt gebruik gemaakt van een gestandaardiseerde intelligentietest die, naast informatie over het algemeen intellectueel functioneren (TIQ), ook specifieke informatie geeft over eventuele sterke en/of zwakke kanten op cognitief gebied.

Het niveau van de intelligentie wordt uitgedrukt in een intelligentiequotiënt (IQ), waarbij een gemiddeld IQ tussen de 90 en 110 ligt en 100 het absolute gemiddelde is.

Een intelligentieonderzoek bestaat uit verschillende onderdelen, die steeds makkelijk beginnen en vervolgens moeilijker worden. Bij ieder onderdeel wordt eerst uitgelegd wat de bedoeling is.

Het onderzoeksverslag

Het verloop en de resultaten van het intelligentieonder­zoek worden beschreven in een rapport.

In het rapport wordt beschreven wat de testresultaten betekenen voor de praktijk en ook wordt aangegeven op welke manier u en/of uw kind het beste kan leren van hulp of begeleiding, zodat de jeugdbeschermer hulpver­lening kan inzetten die goed bij u en/of uw kind aansluit.

De onderzoeker nodigt u en/of uw kind uit om de resultaten van het onderzoek te bespreken. Na dit gesprek krijgt u het verslag in conceptversie thuisgestuurd.

U mag op dit conceptrapport een schriftelijke reactie geven. Hier krijgt u 7 dagen de tijd voor. Uw reactie zullen wij als bijlage bij het rapport voegen.

Na deze 7 dagen wordt het rapport definitief gemaakt en (met eventuele bijlage) naar u en de aanvrager gestuurd.

U kunt er ook voor kiezen het rapport, zonder bespreking, naar u en de jeugdbeschermer op te laten sturen.