Wie zijn we en wat doen we?

Het Kennis- en Servicecentrum voor Diagnostiek (KSCD) is een onderzoeksbureau dat op onafhankelijke manier (psycho)diagnostisch onderzoek doet.

Teamsamenstelling

Het KSCD bestaat uit een team van GZ-psychologen, Kinder- en Jeugdpsychologen NIP, NVO-orthopedagoog generalisten, basispsychologen, orthopedagogen en een psychologisch assistent. Het team voert diagnostische onderzoeken uit bij (pleeg)ouders en kinderen (0-18 jaar) op verzoek van de jeugdbescherming en/of de rechtbank.

Onafhankelijk onderzoek

Het KSCD heeft een onafhankelijke positie binnen de jeugdzorg. Dit betekent dat de jeugdbescherming en de rechtbank geen invloed kunnen uitoefenen op de inhoud van het onderzoek of het advies dat door het KSCD wordt gegeven. Het KSCD voert tijdens het onderzoek dus geen inhoudelijk overleg met de jeugdbeschermer.

De onderzoeksaanvraag

Een KSCD-onderzoek wordt via een aanvraagformulier door de jeugdbeschermer bij het KSCD aangevraagd. Op dit formulier staan alle vragen die het KSCD gaat onder­zoeken en beantwoorden.

De jeugdbeschermer is verplicht het aanvraagformulier door te nemen met alle personen (van 12 jaar en ouder) over wie er vragen zijn gesteld in het onderzoek.

Op dit formulier wordt ook aangegeven welke informatie door de jeugdbeschermer wordt meegestuurd en bij welke instanties informatie kan worden opgevraagd.

U geeft als betrokkene in het onderzoek toestemming voor het KSCD-onderzoek, door dit aanvraagformulier te ondertekenen.

Wat verwachten we van elkaar?

Afspraken

Voor zover mogelijk wordt er in overleg met u een afspraak gepland. Als het niet lukt om op de afgesproken tijd te komen, dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk door te geven aan ons secretariaat of de betrokken onderzoeker.

No show beleid

Het KSCD hanteert een no-show beleid: mocht u twee keer niet op een geplande afspraak verschijnen, zonder een tijdige afmelding of een legitieme reden, dan kan het KSCD overwegen het onderzoek niet te doen of af te breken.

Tolkenservice

Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo goed mogelijk onderzocht kan worden. Mocht u de Nederlandse taal niet voldoende beheersen, dan kan de onderzoeker een tolk inschakelen. Bij het afnemen van testmateriaal wordt ook rekening gehouden met uw anderstalige achtergrond, bijvoorbeeld door bij u een niet-verbale intelligentietest af te nemen.